Deze vraag heb ik mezelf op het begin heel vaak gesteld. De ene vriendin doet haar kind elke dag in bad en de andere één keer per week. Dit was voor mij een rede om eens goed onderzoek te doen naar deze prangende vraag.

Hoe vaak moet een baby in bad?

Wanneer baby’s geboren worden hoeven ze op het begin nog niet iedere dag in bad. Wanneer ze teveel in bad gedaan worden is er de kans dat de huid van de baby te veel uitdroogt. Twee à drie keer per weer kan al voldoende zijn, totdat je baby meer kan en gaat kruipen en lopen. Je zult dan merken dat je kind wat meer badderdagen nodig heeft;)! 

Toch is het voor elke ouder verschillend! Doe waar jij en je kleintje zich goed bij voelen en wat het beste past bij jullie en het ritme.

Wanneer je de kleine niet elke dag in bad doet is het wel heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat hij/ zij schoon is. Vooral op plekjes waar spuug/melk, poep en plas komt. Dus haal dan even een lekkere schone hydrofiele washand door zijn/haar gezicht, nek en luiergebied!

Vanaf wanneer mag je baby in bad?

De eerste keer dat je baby in bad gaat is een bijzonder moment voor jullie als nieuw bakken ouders! Samen met de kraamverzorgende gaan de meeste baby’s  in bad op dag twee of drie. Voor die tijd zit er nog een laagje huidsmeer (vernix) wat de huid van de baby goed beschermd. 

Vind je het spannend? Helemaal logisch! Zo’n heerlijk klein freumeltje alleen in een warm badje. Maar maak je geen zorgen! Waarschijnlijk vindt de baby het heerlijk en de kraamverzorgende legt alles van A t/m Z helemaal uit, zodat jullie met veel vertrouwen jullie kleintje in bad kunnen doen! Van hoe je de baby moet vast houden tot aan hoe je hem/haar het beste kan wassen!