Veilig in bad

 Voor de eerste keer je kind in bad is natuurlijk heel erg spannend! Gelukkig is de kraamverzorgende er bij de eerste keer altijd bij en legt zij alles uit! Maar na een weekje moeten jullie het alleen doen en dat gaat jullie zeker lukken! Het belangrijkste is dat jullie kleine veilig in bad gaat. Hoe doe je dat?

Hieronder zet ik de belangrijkste tips op een rijtje!

 Laat je kind nooit alleen!

Tijdens het badderen mag je kindje nooit één seconde alleen laten, ook niet voor heel eventjes! Er kan al heel snel een ongeluk gebeuren als verbranden aan de hete kraan, vallen achter op zijn/haar hoofd of verdrinken. Allemaal enge dingen waar je absoluut niet aan wilt denken!

Zorg ervoor dat je altijd erbij blijft en dat je alle spullen die je nodig hebt, binnen handbereik hebt!

Temperatuur

Als je je kleintje in bad doet, gaat hij/zij er natuurlijk in zijn nakie in en uit. Iets wat natuurlijk echt niet fijn is, is een koude ruimte! Zorg ervoor dat de ruimte waar je kleintje in bad gaat lekker warm is en minimaal 21 graden is. En om tochten te voorkomen, sluit de deuren en ramen.

De beste temperatuur voor het water in bad is tussen de 36 en 38 graden. Zo kan jouw kleintje zich veilig en lekker uitleven in bad.

Weet je wat het beste kan doen? Eerst het badje vullen met koud water en daarna warm water toevoegen. Even met de hand mengen en het badje heeft overal dezelfde temperatuur. Check het eventjes met de badthermometer voor de zekerheid en jouw kleine viezerik kan heerlijk weken in een fijn badje!

En heb je eenthermostaatkraan? Dan even de stand op 38 graden zetten en even controleren met de badthermometer

Nog een kleine tip: zorg dat het 38 graden is, want het water koelt altijd nog een beetje af voordat de kleine erin gaat.

Thermostaatkraan

Kan jouw kleintje al kruipen of lopen, zorg er dan voor dat hij of zijn niet bij de hete kraan kan komen! Als je ooit gaat verbouwen, kies dan voor een thermostaatkraan;) En vooral eentje die aan de buitenkant niet heet wordt. Sommige typen hebben thermostaatkranen met een ‘cool-touch’.

Heb je geen thermostaatkraan dan is er niks ernstigs aan de hand. Uitkijken voor de hete kraan of scherm deze af met een badkraanbeschermer. Dan hoef je je daar in ieder geval niet meer druk over te maken.

Kent je kind al een paar kleuren? Maak er een spelletje van en leg uit wat de blauwe en rode kleur betekend op de kraan.

Een bad,  een bad met badstandaard en andere tips

Vaak worden de kleinste baby’s in een badje of emmer gedaan op een badstandaard. Ook met mensen die geen bad hebben, gebruiken deze voor hun oudere baby’s.  Er zijn verschillende hulpmiddelen om je kindje in een badje te doen.

Een paar kleine tips:

  • Zet de badstandaard stevig op een horizontale en droge ondergrond en zorg ervoor dat deze standaard helemaal in uitgeklapt voordat je de baby er in doet!
  • Bademmers oftewel tummy tubs zijn geschikt voor baby’s tot ongeveer 6 maanden. Deze kan ook op een standaard geplaatst worden. Zorg dat deze goed ingeklikt is!

Het verschil tussen deze twee wordt later uitgelegd in een van de volgende blogs.

  • Er bestaan dus super handige antislipmatjes, die voorkomen dat je kind in bad uitglijdt! Een aanradertje! (Dit betekend natuurlijk niet dat je kind helemaal veilig in bad zit hè)
  • Kan jouw kind al lopen of kruipen? Dan kan hij/zij zich heel lelijk bezeren tegen de kraan. Hier hebben ze dus super handige kraanbeschermers voor , die zo over de kraan schuiven.
  • En dan hebben we nog het badzitje waar verschillende meningen over zijn. Super handig natuurlijk dat je kindje in een zitje zit en niet kan uitglijden etc. Maar echt.. je hebt ze erbij zitten: kinderen die er uitklimmen als je even niet aan het opletten bent. Dat wil je natuurlijk niet! Dus wat iedereen er ook van vindt… ik vind het een handig ding, maar ik zeg er zeker bij: “Blijft altijd bij je kind, ook als hij/zij in een badzitje zit!” 

Flink wat tips, maar eigenlijk is en blijft de belangrijkste: Blijf gezellig en fijn bij je kindje als hij/zij in bad zit.

En weet wat je zo leuk is als je je kind in bad doet? Je kan hem/haar alle aandacht geven en gezellig met je kleintje kletsen en zingen! De band tussen jullie wordt hierdoor nog meer versterkt!